BELI LUK – lekovita biljka

Čitajući o izuzetno lekovitoj biljci koju zovemo beli luk doznajem sledeće. Naime, reč je o zeljastoj višegodišnjoj biljci. Najviše se koristi lukovica belog luka, jer dosta sadrži sledeće: alin, etarsko ulje, fitostein, fitoncid, aksorbinsku kiselinu. Dugoročna upotreba belog luka jako mnogo pomaže kod lečenja profilakse želudačno-crevnih tegoba, čak i pri hipertoničnim i kožnim bolestima. Naučna medicina odaja dakle veliku počast te jako ceni beli luk kao legalno sredstvo u borbi protiv hipertenzije ili povećanog krvnog prtiska,verujući da beli luk štiti ljudski organizam od bolesti kao što su arterioskleroza, kolitis i tuberkuloza. Belim lukom se leče i mnoge gnojne rane. Narodno verovanje opet belom luku daje magijsku zaštitničku moć u borbi protiv demonskih i vampirskih avetii nečistih sila, te beli luk štiti i od uroka kažu i još vam preporuče da ga malo uvek sa sobom nosite. No beli luk može da se pomeša sa alkoholom (alkoholatura, tj. sveži sok belog luka pomešan sa alkoholom) i takva vrsta dobijenih kapi odlično deluje ukoliko se svaki dan po 20 kapi uzme pre ručka i pre večere. Te kapi uzimaju se samo 2 dana, a onda se napravi pauza od 2 dana, i sve se tako naizmenično ponavlja, jer belim lukom možete se lečiti dakle višee meseci, čak i nekoliko godina, i nećete od takve kure lečenja imati nikad kobne ili nepoželjne posledice. Od belog luka mogu se praviti razni drugi lekovi i sirupi, tako što se uzme jedan deo luka i dva dela vode i onda se doda malo šećera, i piju se po 3 kašike na dan. Beli luk je lekovita biljka čije je ogromna upotreba dakako opravdana, a najviše tamo dejstvuje beli luk gde ima na plućima tragova stare katare ili gde je reč o hipertenzji, tj. povećanom krvnom tlaku. Beli luk je takođe neizostavno važan dodatak skoro svim slanim jelima. Možete ga uzgajati sami, i čak sejati dva puta godišnje, u rano proleće negde na otvorenom, a zimu u plastenicima, negde u septembru ili oktobru mesecu. A tako je lako doći do semena belog luka, dakle onaj luk koji se kupuje za jelo, krupan kineski luk, samo treba rastaviti na čena i posejati. Provereno uspeva…

Постави коментар