PICA VENAC

Ovo je mera testa za dve osobe.

Zamesiti testo od sledećih sastojka:

250 g speltinog integralnog brašna

½ kašičice morske krupne soli

½ kašičice praška za pecivo

½ kašike svinjske masti

mlake vode oko 100-150  ml (dosipati postepeno dok se ne zamesi fino glatko testo).

Zamešeno testo odmah pokriti pamučnom kuhinjskom krpom i ostaviti nekoliko minuta da tako odstoji, a najmnje 10 minuta, mada može i više.

Dok se testo odmara potrebno je napraviti domaći sos od paradajza na ovaj način:

Na malo ulja prodinstati isečenu 1 glavicu crnog luka i par čena belog luka, zatim sve malo posoliti i dodati 2-3 paradajza (mogu i iz zamrzivača, s tim što im treba oguliti koru pod mlazom vruće vode). Sos treba začiniti bosiljkom i origanom, no ja samto slučajno zaboravila, mada ne šteti uopšte jer ti začini ionako uskoro dolaze na svoje mesto opet i opet.

Gotov sos prohladiti pre nanošenja na testo.

Testo razvući drvenom oklagijom u tanju veću koru pravougaonog oblika, a onda preko kore premazati sos od paradajza (prohlađen).

Posuti sa dosta suvog začina origana i bosiljka svuda po testu, a onda naneti oko 100 g svežeg drobljenog sira po želji (ko ne voli mladi sir kao ja, može  staviti kao ja sir fetu po čitavoj površini kore).

Zatim preko svega naneti što više tanko isečenih kolutića šunke.

Testo urolati kao rolat i spojiti krajeve, zatvoriti krug, ali tek pošto testo prebacite hitro u pleh (koji treba obložiti kolačarskim papirom pre toga), kako bi dobilo krug ili oblik venca.

I nna kraju ostaje da na svakih 3-4 centimetra venac zasečete pomoću noža, ali ne do kraja.

Pomešati malo obične vode i bijnog ulja te time premazati venac svuda, a onda sve posuti sa dosta susama.

Ispeći sve oko pola sata na 200 stepeni po C.

Prijatan doručak!

Постави коментар