MOLITVA PRED IKONOM ČAJNIČKOM…

Doći te stati pred jednu svetu, a čudotvornu ikonu i pred Njom se iznutra, nečujno svim srcem i dušom uništenom i nepodnošljivim bolom rastrzanom pomoliti, pred Njom sve tuđe pakosti i svoje gadosti – oplakati… Doći pred Majku koja te neće kao gubavca odbaciti, a koja će te više od rođene majke ceniti… Pred Majkom Pravednom i Istinoljubivom, može se pomoliti čovek za svaku muku i tugu, za svoju tešku gubu, a Majka ga neće odbaciti,već će muke i tuge, kao i gube ublažiti – jednom čoveka osnažiti… Skoro dvadeset godina čovek pred Majkom plače, a Majka suze briše… I plače sve dok Majka u nevolji mu ne priteče… I to je Majka koja jedina nesebično i nepodvojeno pomaže, a nikad čoveku ne odmaže…

Reči molitve koje se tu izgovaraju, a pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Čajničke Krasnice Darodarilice, glase ovako:

”Tebe slavimo, Darodarilicu, koja si čudesima mnogim proslavila Sina svojega i sebe, Djevo Bogomati; osveti (osveštaj) nas slavom Tvojom neizrečenom, Darodarilice, i spasi duše naše.

Čajniče se raduje Tebi, Bogoradovana (Bogodarovana), kao dragocenoj riznici nebeskih darova; obdari i nas milošću svojom, Darodarilice, i isprosi nam blagodat Duha Svetoga što ISTINOM prosvećuje i osvećuje duše naše.

Darove daruješ skavome ko ime Tvoje sa verom i nadom spominje, i svakome ko se pred likom Tvojim čudotvornim moli; slepima vid, raslabljenima snagu, bezdetnima potomstvo, tužnima utehu, pokajnicima očišćenje. Stoga te u ljubavi proslavljamo, Darodarilice, i pod Tvoju zaštitu duše naše stavljamo.

Nebeska slavo i Čajnička pohvalo, raduj se! Iz Tvoga devičanskog tela zasijala je radost svemu svetu; neka iz Tvoje čudesne ikone sija radost svima nama, koji se Tebi vazda radujemo i iz dubine duše kličemo: Raduj se, Zoro, našeg spasenja, raduj se, Darodarilice, obraduj nas svakim dobrim darom. Amin!”.

Постави коментар